لامپ OLED، پانلهای ساطع کننده نور هستند که از مواد آلی (کربن محور) ساخته شدهاند لذا وقتی الکتریسیته اعمال میشود نور ساطع میکنند. OLED امروزه برای ایجاد نمایشگرها و پانلهای نورپردازی زیبا و کارآمد استفاده میشوند.
در سال 1985 در آزمایشگاه شرکت دوربین سازی کداک، روش ساخت لامپ OLED برای اولین بار توسط Ching Tang اختراع شد.
روش انجام این کار به این صورت است که در بین صفحات کاتد و آند LED، مواد ارگانیکی که قابلیت بازگشت به طبیعت دارند تزریق می شود و به این ترتیب موفق به ساخت لامپ OLED می شوند. رفته رفته این روند وارد صنایع شد و به دلیل صرفه جویی در زمان این عملیات به صورت صنعتی انجام پذیرفت.
ممکن است تا به حال به دفعات زیاد نام لامپ LED راشنیده باشید ولی OLED مفهومی کاملا جدید است. OLED مخفف کلمات Organic Light Emitting Diode می باشد، و به نوعی از ال ای دی گفته می شود که به صورت ارگانیک در کنار یکدیگر قرار میگیرند.
حتما تا به حال نام تلویزیون OLED را شنیده اید. در وسایل دیگری نظیر انواع موبایل، تبلت و مانیتورها نیز از این نوع ال ای دی استفاده می شود.
OLED یک تکنولوژی شگفتانگیز برای نورپردازی است که نوری زیبا، کارآمد و سالم را ایجاد میکند. اما متاسفانه قیمت بالای تولید چالشی است که هیچکس نتوانسته است بر آن غلبه کند و روشنایی OLED تا سال ها یک صنعت کوچک باقی می ماند.
در سالهای اولیه، چندین کارخانه روشنایی بزرگ از جمله GE، فیلیپس، OSRAM ،Panasonic ،NEC و غیره دارای اهدافی برای تولید OLED بودند، اما به تدریج تقریبا همه این شرکتها به دلایل مختلف از بازار خارج شدند. اما مهمترین آنها این بود که سرمایهگذاریهای بزرگ در مقیاس بزرگ برای پذیرش بازار و رقابت با نورپردازی LED بسیار دشوار است.
چندین شرکت وجود دارند که هنوز پنل های روشنایی OLED را توسعه و تولید می کنند، اما حجم تولید هنوز هم اندک است و اکثر سازندگان بازارهایی مانند بازار خودرو، بهداشت و طراح های برتر را هدف قرار می دهند. زیرا در این صنایع امکان تغییر حالت ال ای دی ها امکانات و قابلیت های بیشتری را در اختیار طراحان قرار می دهد.
بیشتر بخوانید: آشنایی بیشتر با لامپ LED و 6 مزیت فوق العاده آن
هرچند تکنولوژی OLED بسیار جدید است و کاربرد آن زیاد گسترش نیافته است ولی تفاوت هایی اساسی با LED دارد که این دو را از هم متمایز می کند. این تفاوت ها عبارتند از :
دیدگاهتان را بنویسید